bučino ulje uljare Poljoposavec

Bučino ulje – eliksir zdravlja iz bučinih koštica

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih svojstava buča je pravi eliksir zdravlja sa snažnim preventivnim i ljekovitim učinkom na ljudski organizam. Bučino ulje je visokokvalitetna, prirodna i zdrava namirnica koja blagotvorno djeluje na prostatu, smanjuje kolesterol u krvi, pomaže crijevnoj flori, prevenira negativne učinke stresa i jača naš imunološki sustav.

Bučino ulje, koje je potpuno neopravdano dugo vremena bilo u sjeni razvikanog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, je i vrlo ukusan i zbog svoje specifične arome izuzetno cijenjeni dodatak mnogim jelima.

Bučino ulje nastaje u procesu hladnog prešanja sjemenki buče, odnosno bundeve ili tikve, pa se u nekim krajevima ono naziva i koščično ulje ili crno ulje, zbog svoje tamno zelene boje. No, kako god da ga zvali, ovo je ulje izuzetno bogato bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima, vitaminima grupe B te vitaminom C i E. Zahvaljujući svom sastavu ono se ubraja među najznačajnije izvore omega 3 i omega 6 višestruko nezasićenih masnih kiselina, koje su iznimno važne za uredno funkcioniranje ljudskog organizma.

Kako bučino ulje djeluje na vaš organizam

Mnoga ljekovita svojstva bučinog ulja već su dugo poznata u narodnoj medicini, a u posljednje vrijeme njegova ljekovita i preventivna svojstva dobivaju i znanstvenu potvrdu te preporuku za svakodnevnu konzumaciju. Poznato je kako bučino ulje pozitivno djeluje na prostatu, prevenira bolesti prostate, pomaže njenom smanjenju te olakšava simptome benigne hiperplazije prostate i regulira normalno mokrenje. Ovo ulje ublažava upalu mokraćnog mjehura, korisno je i za stimulaciju rada bubrega, povoljno utječe na plodnost muškarca te povećava potenciju, pa bučino ulje mnogi drže i djelotvornim prirodnim afrodizijakom.

No, bučino ulje nije na korist samo muškarcima. Dapače, ovaj prirodni i zdravi proizvod preporuča se trudnicama, dojiljama te posebno ženama u menopauzi. Redovnom konzumacijom bučinog ulja smanjuje se i kolesterol u krvi, pa je ono dobra prevencija arteroskleroze te srčanog i moždanog udara, dvaju najvažnijih uzročnika smrtnosti modernog doba.

Bučino ulje je dobar antioksidans, poboljšava naš imunološki sustav, povoljno utječe na vid, na rast i razvoj stanica, na brže zacjeljivanje kostiju, pomaže crijevnoj flori, ali i rastu kose te koži, pa se preporuča i tinejdžerima koji imaju problema s aknama.

Smanjite stres uz bučino ulje

Znanstvenici su potvrdili još jednu izuzetnu korist od konzumacije ovog delikatesnog ulja, ovoga puta za mentalno zdravlje. Pokazalo se kako bučino ulje pozitivno utječe na naše raspoloženje, prevenira utjecaj stresa na naš organizam, povećava koncentraciju te olakšava proces učenja. Budući da bučino ulje ima nisku točku dimljenja, u pravilu se ne koristi u kuhanju, no to nimalo ne ograničava mogućnosti za uživanje u ovoj prirodnoj i zdravoj namirnici. U mnogim krajevima ovog dijela Europe dobra salata od graha, krumpira, kupusa, safalade ili govedine, zelena ili salata od rajčica, nezamisliva je bez bučinog ulja. Ovo ulje je i aromatičan dresing povrću ili tjesteninama, krem juhama, jajima ili sirevima, a njegove čari sve češće prepoznaju i slastičari koji će okus sladoleda obogatiti upravo – bučinim uljem.

Svakodnevnom konzumacijom ove prirodne i nadasve zdrave namirnice našem ćemo organizmu osigurati nutrijente koji će pomoći u prevenciji niza bolesti. Bučino ulje primjerice, koristi i u prevenciji prehlade, pomaže pri kroničnom umoru, potiče stvaranje serotonina, regulira probavu, dobro je u prevenciji bolesti krvnih žila i regulaciji krvnog tlaka, pa na mnogo načina doprinosi općem stanju našeg organizma. Ukusno i posebne arome izniman je dodatak mnogim jelima pa je njegova konzumacija pravo gastronomsko zadovoljstvo.

 

Zatražite informativnu ponudu!